10 fascinerende feiten over tijgers

Er is een reden waarom tijgers een veel voorkomend symbool van macht zijn in verschillende Aziatische culturen: het zijn charismatische wezens die eenzaam leven leiden, maar toch woest lijken.

Gezien onze fascinatie voor hen, weten we heel wat over tijgers, maar er is altijd meer te leren over deze katten.

1. Tijgers zijn oud, althans op menselijke schaal. De oudst bekende voorouder van de tijger, de Longdan-tijger (Panthera zdanskyi), dateert ongeveer 2, 15 miljoen tot 2, 55 miljoen jaar. Volgens onderzoekers zijn de overblijfselen van de tijger, gevonden in de Chinese provincie Gansu, 'morfologisch verrassend vergelijkbaar met bestaande tijgers', zij het met enkele verschillen in de grootte van het hoofd en de tanden. Het is dan waarschijnlijk dat de Longdan-tijger relatief ver weg op de stamboom staat van tijgersoorten die nog steeds bestaan.

2. Tijgers kunnen overleven onder verschillende omstandigheden. Tijgers zijn 'tolerant voor een breed scala aan omgevingsomstandigheden', van regenwouden tot bergen. "Ze kunnen leven in temperaturen variërend van min 35 graden Celsius (min 31 graden Fahrenheit) in Rusland tot 48 C in India [en] ze kunnen zich aanpassen aan jaarlijkse regen van zo laag als 600 millimeter tot wel 8000 millimeter, " Ullas Karanth, directeur voor Azië bij de Wildlife Conservation Society, vertelde Business Insider.

Welke geheimen liggen op de loer onder de vacht van een tijger? (Foto: subin pumsom / Shutterstock)

3. Tijgerbont verbergt hun huid ... die ook gestreept is. Ja, de huid van een tijger zal nog steeds zijn strepen vertonen als je de vacht wegscheert. Sneeuwluipaarden, met hun vlekken, zijn op dezelfde manier. De reden is waarschijnlijk omdat de gekleurde haarzakjes van de katten in de huid zichtbaar zijn, vergelijkbaar met die van baardstoppels. Andere gestreepte of gevlekte dieren vertonen deze kleur niet op hun huid. De zebrahuid is bijvoorbeeld zwart onder hun gestreepte zwart-witte jassen.

4. Tijgerjassen zijn uniek. Behalve dat ze zichtbaar zijn op hun huid, zijn de strepen van elke tijger uniek voor het dier. Als gevolg hiervan kan het identificeren en volgen van tijgers voor conserveringsdoeleinden worden uitgevoerd door middel van een visuele inspectie. Ondanks hun unieke karakter hebben de strepen allemaal hetzelfde doel: het silhouet van de tijger verbreken en het voor potentiële prooi moeilijker maken om ze te zien voordat ze bespringen.

5. Tijgers zijn voorzichtige, eenzame jagers. In tegenstelling tot leeuwen, die samenwerken en in trots leven, houden tijgers zich alleen en jagen ze 's nachts alleen. Ze zijn er echter op toegerust. Hun gezichtsvermogen is 's nachts ongeveer zes keer beter dan dat van ons, en met achterpoten langer dan hun voorpoten kunnen ze bijna 33 voet (10 meter) springen. Top dat met een toploopsnelheid van 65 km / u zou je denken dat tijgers eersteklas jagers zouden zijn, maar slechts één op de 10 van de jacht van een tijger is succesvol.

6. Tijgers gaan water niet uit de weg. De meeste katten zijn berucht vanwege hun afkeer van water. Ze zullen het natuurlijk drinken, maar krijgen de meeste katten van elke grootte in de buurt en ze werden nogal ongelukkig. Niet zo bij tijgers. Tijgers zwemmen en spelen in water en zitten er zelfs in om af te koelen tijdens de hitte van de dag.

7. Er zijn negen ondersoorten van tijgers, maar er zijn een paar vangsten. De eerste vangst? Drie ervan zijn uitgestorven. De tijgers die momenteel over de aarde zwerven zijn de Sumatraanse tijger, de Siberische tijger, de Bengaalse tijger, de Indochinese tijger, de Zuid-Chinese tijger en de Maleise tijger. De Kaspische, Javaanse en Bali-tijgers worden in het wild als uitgestorven beschouwd. En er is nog een addertje onder het gras. Wetenschappelijk gezien zijn er slechts twee ondersoorten: de Panthera tigris tigris, die bestaat uit de Bengaalse, Maleisische, Indochinese, Zuid-Chinese, Siberische en Kaspische tijgerpopulaties en Panthera tigris sondaica, waartoe de Javaanse, Bali en Sumatraanse tijger behoren. De classificatie van de tijgers als verschillende ondersoorten is gebaseerd op waar de tijgers in het wild voorkomen.

8. Het gebrul van een tijger kan oplopen tot 114 decibel, wat ongeveer 25 keer zo hard is als een grasmaaier. Voor mensen en andere dieren zijn de stemplooien driehoekig van vorm waar ze de luchtweg binnenkomen. Tijgers (en leeuwen) hebben vierkante stembanden dankzij vet in de ligamenten van de stembanden. Door de vierkante vorm kunnen deze grote katten luider brullen met minder longdruk.

Witte tijgers zijn het resultaat van een genetische mutatie. (Foto: andamanec / Shutterstock)

9. Witte tijgers zijn zeldzaam in het wild. Witte tijgers zijn geen albino's en ze werden niet wit, zodat ze beter in de sneeuw konden overleven. Hun witte vacht is het resultaat van een genetische mutatie die de genen afsluit die gele en rode pigmenten genereren. De mutatie is recessief, dus beide ouders moeten het gen hebben om het tot expressie te brengen in een nakomeling. Witte tijgers kunnen hun afkomst herleiden tot een witte tijger die in 1951 in het wild is gevangen. Aangezien een witte tijger slechts één keer op de 10.000 tijgers voorkomt, worden witte tijgers in gevangenschap regelmatig gekruist om meer witte tijgers te produceren, hoewel dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder misvormde voeten en gezichten, hartproblemen en slechtziendheid.

10. Het aantal populaties van tijgers is controversieel. In 2016 kondigden het Wereldnatuurfonds en het Global Tiger Forum aan dat de populatie wilde tijgers 3890 personen bedroeg, wat werd aangemerkt als een opleving van de tijgerpopulatie, die de agentschappen in 2010 naar schatting ongeveer 3.200 hadden. De telling werd bekritiseerd door andere organisaties. voor methodologische tekortkomingen en onvolledige gegevens. Sommige experts zijn van mening dat we, gezien het ongrijpbare karakter van de katachtigen, hun ware populatie in het wild misschien nooit zullen kennen. Wat we zeker weten, is dat aan het begin van de 20e eeuw zo'n 100.000 tijgers grote delen van Azië naar huis brachten, en nu zijn de overblijvende tijgers verspreid over een bereik van 7% van zijn vroegere omvang.

Verwante Artikelen