14 verrassende voedingsmiddelen die dierlijke producten bevatten

Als je vegetariër of veganist bent, ken je de voor de hand liggende voedingsmiddelen die je moet vermijden - er is geen verwarring over waar die biefstuk vandaan komt. Maar de ingrediënten van ander voedsel zijn niet zo duidelijk.

Voedseletiketten kunnen verwarrend of zelfs misleidend zijn, en sommige voedingsmiddelen die vleesvrij lijken, kunnen verborgen dierlijke producten bevatten.

Bekijk onze lijst met voedingsmiddelen die niet vegetarisch of veganistisch zijn.

Bagels en broodproducten

Veel broodproducten bevatten een aminozuur dat bekend staat als L-cysteïne, dat wordt gebruikt als weekmaker. L-cysteïne is afgeleid van mensenhaar of pluimveeveren en is te vinden in veel populaire merkproducten. Bedrijven die hebben erkend dat ze L-cysteïne hebben gebruikt, zijn onder meer Lender's, Einstein Bros., McDonald's en Pizza Hut.

Bier en wijn

Isinglass, een gelatine-achtige stof die wordt verzameld uit de blazen van zoetwatervissen zoals de steur, wordt gebruikt in het zuiveringsproces van veel bieren en wijnen. Andere middelen die worden gebruikt voor het proces van klaring zijn onder meer eiwit, albumine, gelatine en caseïne. Raadpleeg deze definitieve gids om te controleren of een biertje of wijn veganistisch is.

Snoep

Talrijke voedingsmiddelen bevatten gelatine, een eiwit dat is afgeleid van het collageen in botten van koeien of varkens, huid en bindweefsel. Het wordt vaak gebruikt als verdikkings- of stabilisatiemiddel en is te vinden in verschillende soorten snoep, waaronder Altoids, gummy-snoepjes en Starburst-kauwsnoepjes.

Ook bevatten veel rode snoepjes een kleurstof gemaakt van de extracten van gedroogde lichamen van de Coccus cactussen. Het ingrediënt wordt vaak vermeld als karmijn, cochenille of karmijnzuur. PETA houdt een lijst bij van diervrije snoepjes.

Caesar dressing

De meeste Caesar-saladedressings bevatten ansjovispasta, maar er zijn vegetarische merken beschikbaar, dus lees het etiket voordat je het giet.

Jell-O

Het is vrij algemeen bekend dat Jell-O gelatine bevat, maar wist je dat je veganistische Jell-O kunt maken door agar-agar te gebruiken, een gelatineuze substantie gemaakt van algen? Dit is ons veganistische jello-recept.

Marshmallows

Weet je wat voor marshmallows je verbrandt? (Foto: Dmitry Sheremeta / Shutterstock)

Gelatine slaat weer toe, maar gelukkig kun je je eigen vegan marshmallows maken met agar-agar, zodat je niets van de kleverige goedheid van s'mores mist.

Zuivelvrije creamer

Hoewel het geen zuivelproducten in de naam heeft, bevatten veel van deze creamers caseïne, een eiwit dat is afgeleid van melk.

Omega-3-producten

Veel producten met labels met hun hart-gezonde ingrediënten bevatten omega-3-vetzuren afkomstig van vis. Op het label van Tropicana's Hearth Healthy-sinaasappelsap staan ​​bijvoorbeeld tilapia, sardine en ansjovis als ingrediënten.

Pinda's

Sommige merken pinda's, zoals Planters droog geroosterde pinda's, bevatten ook gelatine omdat de stof helpt om zout en andere kruiden aan de noten te laten hechten.

Aardappelchips

Sommige gearomatiseerde chips, vooral die met poederkaas, kunnen caseïne, wei of van dieren afkomstige enzymen bevatten. PETA houdt een lijst bij van populaire veganistische snacks.

Geraffineerde suiker

Je wilt niet echt weten wat geraffineerde suiker wit maakt. (Foto: handgemaakte foto's / Shutterstock)

Suiker is van nature niet wit, dus fabrikanten verwerken het met botskool, dat is gemaakt van de botten van vee. Om te voorkomen dat suiker met botskool wordt gefilterd, koop je ongeraffineerde suiker of koop je van merken die geen boterkoolfilters gebruiken.

Opnieuw gebakken bonen

Veel ingeblikte bonen in blik zijn gemaakt met gehydrogeneerde reuzel, dus controleer de etiketten om er zeker van te zijn dat u vegetarische bonen koopt.

Voedsel met vanillesmaak

Hoewel het zeldzaam is, zijn sommige voedingsmiddelen op smaak gebracht met Castoreum, een anale secretie van de bever. Hoe grof dat ook klinkt, de FDA classificeert het als GRAS, of 'algemeen erkend als veilig', en Castoreum wordt meestal vermeld als 'natuurlijke smaakstof'. Het additief wordt het meest gebruikt in gebakken goederen als vanille-vervanger, maar wordt ook gebruikt in alcoholische dranken, puddingen, ijs, snoep en kauwgom.

Worcestershire saus

Deze populaire saus is gemaakt met ansjovis, maar er zijn ook vegetarische merken verkrijgbaar.

Verwante Artikelen