7 feiten over de zwarte weduwespin

Noem de zwarte weduwespin en je wordt waarschijnlijk begroet met een paar hectische blikken en uitroepen van "Wat ?! Waar ?!"

De zwarte weduwe is echter niet zo gevaarlijk of eendimensionaal als de populaire cultuur suggereert. Het heeft zeker een giftige beet, maar het heeft ook een ongelooflijk sterk web en een beslist vreemd hofritueel waarin mannelijke spinnen homewreckers worden.

1. Black Widow-spinnen zijn meer dan alleen zwart. Behorend tot het geslacht Latrodectus, omvatten weduwespinnen 31 bekende soorten die op elk continent ter wereld voorkomen, behalve Antarctica. Hoewel de drie soorten die in Noord-Amerika voorkomen - zuidelijk (L. mactans), westelijk (L. hesperus) en noordelijk (L. variolus) - zwart zijn, zijn sommige licht tot donkerbruin, zoals de toepasselijk genaamde bruine weduwespin (L . geometrische)). Sommige soorten - maar niet allemaal - hebben een soort van duidelijk rood gemarkeerde buik.

2. Het gif van vrouwelijke zwarte weduwespinnen is krachtig maar zelden dodelijk. Het gif van de zwarte weduwe is beslist krachtig, beoordeeld als ongeveer 15 keer sterker dan dat van een ratelslang, maar een beet van iemand betekent niet de dood. De beet veroorzaakt spierpijn samen met een verscheidenheid aan andere symptomen, waaronder ademhalingsproblemen, misselijkheid en gevoelloosheid rond de bijtplaats. Deze symptomen kunnen ernstig worden, maar tenzij u een kind bent of iemand die al ziek is of een verzwakt immuunsysteem heeft, zijn ze zelden dodelijk. Alleen vrouwelijke zwarte weduwen zullen een mens vergiftigen, omdat alleen hun chelicerae - een hol, naaldachtig mondgedeelte - lang genoeg is om het gif bij mensen te injecteren. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat zwarte weduwespinnen je bijten in situaties met weinig gevaar, en ze gebruiken hun gif misschien niet eens als ze je bijten.

Mannelijke zwarte weduwespinnen, waarvan er één rechts hierboven is afgebeeld, hebben verschillende technieken om te paren met vrouwtjes. (Foto: Mark_Kostich / Shutterstock)

3. Black Widow-spinnen eten hun partners niet vaak op. Afgezien van hun uitgesproken uiterlijk en hun giftige beet, is het ding waar vrouwelijke zwarte weduwen spinnen het meest bekend om staan, het doden van hun partners en ze te verslinden na seks. Deze eigenschap wordt zo vaak toegepast op de soort dat de uitdrukking zwarte weduwe wordt gebruikt om te verwijzen naar een menselijke vrouw die ten minste één partner of geliefde heeft gedood. Deze reputatie voor moord is echter over het algemeen onverdiend. Mate-eten is volgens het Burke Museum nooit in het wild geregistreerd als het gaat om de meeste Noord-Amerikaanse soorten; het is alleen waargenomen in laboratoriumomgevingen waar het mannetje niet kon ontsnappen. Dit betekent niet dat het niet gebeurt met andere leden van het geslacht, maar het is niet de norm.

4. Mannelijke zwarte weduwespinnen doen echter hun best om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Ondanks het feit dat seksueel kannibalisme vrij zeldzaam is onder de zwarte weduwen, doen mannen hun best om geen post-coïtale snack te worden. Een studie uit 2014, gepubliceerd in Animal Behavior, toonde aan dat mannelijke zwarte weduwen goed gevoede maagden zoeken om te paren. In zowel gecontroleerde veldstudies als in het wild merkten onderzoekers op dat mannetjes dergelijke vrouwtjes prefereren, door ze te onderscheiden van andere vrouwtjes vanwege feromonen die ze vrijgeven. Naast te voorkomen dat ze worden verslonden door hongerige vrouwtjes, denken onderzoekers dat de mannetjes denken dat een dikkere vrouwtje zal resulteren in meer en gezondere nakomelingen.

Mannelijke zwarte weduwen zullen ook trillingen uitzenden op het web van een vrouw, wat aangeeft dat ze er zijn om te paren en geen voedsel zijn. Volgens een studie uit 2014, gepubliceerd in Frontiers in Zoology, verschillen de webplukken van mannetjes aanzienlijk van die van prooien. Toen onderzoekers deze trillingen voor vrouwen speelden, hadden ze minder kans op een roofzuchtige reactie dan wanneer de onderzoekers prooivibraties speelden.

5. Mannelijke zwarte weduwespinnen zijn letterlijke thuisvernietigers. Zoals in een groot deel van het dierenrijk, kan de wedijver om paring hevig zijn, daarom nemen mannetjes vaak hun toevlucht tot allerlei tactieken om ervoor te zorgen dat hun genen worden gedragen. In het geval van de westerse zwarte weduwe betekent dit blijkbaar het vernietigen van een vrouwenweb. De webben van zwarte weduwen zijn rommelige spinnenwebben, in tegenstelling tot de ordelijke spinnenwebben die we vaak zien, en wanneer ze klaar zijn om te paren, zetten vrouwtjes feromonen op de webben. Mannetjes vernietigen het web, verminderen de feromonen van de vrouwtjes en maken het web minder aantrekkelijk voor andere mannetjes. Van hun kant lijken vrouwen het niet erg te vinden om hun eigendommen te vernietigen. Onderzoekers denken dat dit komt omdat het de mogelijke intimidatie die ze ervaren tijdens paringsperioden vermindert. Inderdaad, de webreductie lijkt de vrouwtjes zelfs ontvankelijker te maken voor paring.

6. De webben van zwarte weduwespinnen zijn zo sterk als staal. Dit specifieke web staat bekend om zijn kracht, zo erg zelfs dat onderzoekers hun best hebben gedaan om de eigenschappen van het web te repliceren. Pogingen om dit te doen hebben echter geen materialen opgeleverd met dezelfde sterkte of eigenschappen. Een studie uit 2018, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, heeft dit probleem mogelijk verholpen. Met behulp van de modernste beeldvormingstechnieken hebben onderzoekers de eiwitklier waar de webzijde wordt gemaakt, nader dan ooit tevoren bekeken. Daar ontdekten ze een complexer eiwitassemblageproces. Dit proces synthetisch kunnen repliceren, kan resulteren in sterkere materialen voor bruggen, betere materialen voor kunststoffen en duurzamere stoffen voor militairen en atleten.

7. Black Widow-spinnen gaan naar het noorden. Een ander teken van de tijden van klimaatverandering, het bereik van de noordelijke zwarte weduwe breidt zich uit naar wat vroeger koudere klimaten waren. Geschetst in een PLOS One-artikel uit 2018, ontdekten Canadese onderzoekers, vertrouwend op gegevens van citizen science, dat het noordelijkste verspreidingsgebied van de soort tussen 1960 en 2016 met ongeveer 31 mijl (50 kilometer) is toegenomen, sluipend naar het oosten van Ontario en Quebec.

Verwante Artikelen