8 dingen die je niet wist over wombats

Wombats zijn buideldieren die alleen in Australië voorkomen, maar de korte, stompe benen worden zelden in hetzelfde opzicht gehouden als andere inheemse dieren zoals koala's en kangoeroes.

Deze schattige wezens verdienen echter een welverdiende erkenning. Ter ere van deze ondergewaardeerde buideldieren, zijn hier acht dingen die je misschien niet weet over wombats.

1. Er zijn drie soorten wombats: gewone wombats, noordelijke wombats met harige neus en zuidelijke wombats met harige neus. Hoewel er in het wild duizenden gewone en zuidelijke harige neuswombats zijn, wordt de noordelijke harige neuswombat ernstig bedreigd.

2. Als het op paring aankomt, hebben vrouwen met zuidelijke behaarde neuzen de neiging om de billen van een mannetje te bijten wanneer ze het meest vruchtbaar zijn. Onderzoekers hopen dat deze recente ontdekking zal helpen bij het fokken in gevangenschap om het voortbestaan ​​van de soort te garanderen.

Wombats leven het liefst in natte, bosrijke gebieden langs de kust in Australië. (Foto: Charles Meeks [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

3. De meeste Australiërs hebben nog nooit een wombat in het wild gezien omdat de dieren het grootste deel van de dag in hun hol doorbrengen.

4. Hoewel hun brede lichamen en stompe benen hen de indruk geven langzaam te bewegen, kunnen wombats over korte afstanden tot wel 40 km / u rennen.

Wombats besteden drie tot acht uur per dag aan eten. (Foto: Andy Tyler [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

5. Wombats produceren kubusvormige kakpellets. De eigenaardige vorm is het resultaat van de droge uitwerpselen van het dier. Wombats staan ​​bekend om de droogste kak van elk zoogdier, als resultaat van hun lange spijsverteringsproces, dat 14 tot 18 dagen kan duren. Door dit langdurige proces kunnen wombats de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit hun voedsel opnemen. Ook hun darmwanden spelen een rol. De muren strekken zich ongelijkmatig uit terwijl de kak langzaam doorgaat - waardoor de uitwerpselen kubusvormig worden.

6. Hun snijtanden stoppen nooit met groeien - een beetje zoals cavia's - en wombats houden hun tanden op een geschikte lengte door op gras, schors en wortels te kauwen.

De draagtijd is slechts tussen de 20 en 22 dagen. (Foto: Will Keightley [CC BY-SA 2.0] / Flickr)

7. Terwijl andere buideldieren zakjes hebben die aan de bovenkant opengaan in de richting van het hoofd van de moeder, hebben wombats achterste zakjes. Wombats zijn gravende dieren, dus een achterwaarts gericht zakje voorkomt dat aarde op zijn jongen valt.

8. Wombats zijn bedreven in het tunnelen. Vaak worden hun netwerken van holen - genaamd warrens - gebruikt door andere dieren die ondergronds hun toevlucht zoeken. Ze hebben onlangs aandacht gekregen voor het delen van hun huizen, zij het per ongeluk, met dieren die aan bosbranden in Australië ontsnappen.

Hun ingangen in het hol zijn vaak net groot genoeg voor één dier. Wanneer een dier zoals een dingo een wombat aanvalt, draait het buideldier zich eenvoudig om en gebruikt de achterkant als schild. De dieren hebben een dikke, taaie huid en de baarmoeders hebben hele kleine staarten, waardoor ze moeilijk vast te pakken zijn.

Bekijk hieronder meer foto's om te zien hoe schattig wombats zijn.

Een wombat zuigt op een fles. (Foto: niet bepaald [CC BY 2.0] / Flickr)

Een moeder en baby wombat. (Foto: Stonestreet's Coaches [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Gewoon een wombat die door een pijp loopt. (Foto: Maarten Danial [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Noot van de redactie: dit artikel is bijgewerkt met nieuwe informatie sinds het oorspronkelijk in oktober 2014 werd gepubliceerd.

Verwante Artikelen