Maak kennis met de prachtige technicolor eekhoorns van India

We zijn gewend aan eekhoorns die grijs of koperrood zijn en relatief klein. Natuurlijk kunnen we een eekhoorn tegenkomen die een paar te veel eikels heeft gehad, maar dat is het dan ook.

Dit is echter niet het geval in India. Het land is de thuisbasis van een zeer kleurrijke en grote eekhoornsoort, Ratufa indica, ook wel bekend als de Indiase reuze eekhoorn of de Malabar reuze eekhoorn.

Kijk maar even!

Dat is een staart!

Deze eekhoorns, afkomstig uit India, hebben een kleurrijk lappendeken van bont, met kleuren variërend van beige en bruin tot bruintinten en roest. De lichamen van de eekhoorns kunnen ongeveer 14 inch (36 centimeter) worden, terwijl hun staarten 2 voet lang kunnen zijn. Dat is meer dan 3 voet eekhoorn! Ter vergelijking: uw doorsnee grijze eekhoorn groeit normaal gesproken tot ongeveer 22 inch, inclusief de staart.

En lichaamslengte is niet het enige dat deze eekhoorns onderscheidt. Ze kunnen tot 5 pond (2, 2 kilogram) wegen, of ongeveer het gemiddelde gewicht van een chihuahua. Grijze eekhoorns wegen hooguit 1, 5 kilo.

Deze eekhoorns geven de voorkeur aan de toppen van bomen op de grond, op zoek naar noten, fruit en bloemen ver van de grond voor de veiligheid.

Roofvogels kunnen de eekhoorns echter gemakkelijker vangen ... als die kleurrijke vacht er niet was. Onderzoekers geloven dat hun vacht hen helpt om beter in de kruin te passen, waardoor ze enige bescherming tegen roofdieren krijgen.

"In de schaduwrijke onderlaag van een dicht bos zijn de fragmentarische kleuren en donkere tinten een geweldige aanpassing om detectie te voorkomen", vertelde John Koprowski, professor en associate director aan de School of Natural Resources and the Environment aan de Universiteit van Arizona, aan The Dodo . 'Maar als je deze in het zonlicht ziet, laten ze hun' ware kleuren 'en prachtige pelage [vacht] zien.'

De eekhoorns spelen een belangrijke rol in het milieu door zaden in hun poep te verspreiden.

Deze eekhoorns hebben misschien de kleuren van een vlinder, maar het zijn geen sociale vlinders. Ze worden zelden in paren gezien en dan alleen tijdens fokactiviteiten. We weten ook niet veel over hun fokgewoonten. Fokken kan het hele jaar door plaatsvinden, of op zijn minst meerdere keren per jaar, en de worpgrootte is meestal klein, met slechts één tot twee baby's.

Maar maak je geen zorgen over die kleine geboortecijfers. De eekhoorns worden door de IUCN geclassificeerd als een soort van "minste zorg", hoewel verlies van leefgebied een probleem is.

"De echte bedreiging is het langzame verlies en de achteruitgang van beboste habitats terwijl mensen zich verplaatsen en klimaatverandering gevolgen heeft voor hoger gelegen gebieden", zei Koprowski. "Het goede nieuws is dat ze een brede verspreiding hebben en menselijke aanwezigheid lijken te tolereren en zelfs sommige bescheiden niveau van woningen met een lage dichtheid. "

Deze kleurrijke eekhoorns hebben waarschijnlijk ongeveer 30 tot 35 miljoen jaar geleden wortel geschoten, na een diversificatie in eekhoornsoorten.

Toch kun je ze alleen in India vinden en het zijn verlegen, behoedzame wezens. Dit maakt ze moeilijk te zien, zelfs voor doorgewinterde eekhoorns.

"Ze zijn behoorlijk verlegen", vertelde Pizza Ka Yee Chow, eekhoornexpert en research fellow aan de Hokkaido University, aan The Dodo. 'Een van mijn vrienden die in India woont, vertelde me dat de beste manier om deze gigantische eekhoorns te zien is door op een boom te klimmen, heel stil te blijven en te wachten tot ze uit hun [nest] komen.'

Hopelijk krijgen ze honger terwijl je daarboven bent, zodat je een glimp kunt opvangen!

Verwante Artikelen