Verrassende feiten over onze favoriete grote kattensoort

Van de roofdieren die over de hele wereld worden gevonden, zijn enkele van de meest elegante en koninklijke de grote katten. Misschien herkent u deze soorten op het eerste gezicht, maar hoeveel weet u er echt van? Van de snelle cheetah tot de krachtige tijger, elke soort heeft eigenschappen en eigenaardigheden waardoor ze zich onderscheiden van de rest. Hier is een dosis fascinerende weetjes over deze geliefde jongens.

Cheetahs

Cheetah-welpen worden geboren met een 'mantel', een lange vacht op hun rug waardoor ze zich in het gras kunnen verstoppen. (Foto: Philip J. Briggs / Panthera)

1. Cheeta's zijn in staat om in slechts enkele stappen van nul naar 40 mijl per uur te gaan en kunnen in slechts drie seconden 60 mijl per uur halen. Dat is een explosieve kracht die de meeste auto's in het stof zou laten. De topsnelheid van de cheetah is geklokt op 64 mijl per uur.

2. Een soort cheetah werd ooit gevonden in Noord-Amerika. Hoewel het vandaag is uitgestorven, blijft het bewijs van zijn bestaan ​​bij een moderne soort: de pronghorn. Er wordt aangenomen dat deze ongelooflijk snelle hoefdieren, die mijlen achter elkaar snelheden van 30 mijl per uur kunnen aanhouden, hun snelheid en uithoudingsvermogen hebben ontwikkeld als een manier om te ontsnappen aan hun oude cheetah-roofdieren.

3. Jachtluipaarden zijn geweldig in het rondkomen met weinig water. Ze hoeven maar om de drie of vier dagen iets te drinken.

4. Hoewel cheeta's snel zijn, zijn het geen perfecte jagers. Slechts ongeveer de helft van hun moordpogingen is geslaagd. De poging om prooien te vangen duurt slechts 20-60 seconden, maar is ongelooflijk energie-intensief, dus elke gemiste moord is een aanzienlijke hoeveelheid verspilde energie.

5. Hoewel de soort miljoenen jaren oud is, hebben cheetah-populaties de laatste eeuw een dramatische achteruitgang ondergaan. Er waren meer dan 100.000 cheeta's in 1900, maar er zijn er naar schatting nog maar 9.000-12.000 in het wild, met nog maar 200 over in Iran.

Cougars

Cougars staan ​​bekend als ongrijpbaar, een vaardigheid die ze nodig hebben omdat ze hinderlaagroofdieren zijn. (Foto: Brad Boner / Panthera)

1. De poema heeft het Guinness World Record voor de diersoort met de meeste namen. Het heeft alleen al meer dan 40 namen in de Engelse taal, waaronder bergleeuw, poema, catamount, spookkat, schilder, schaduwkat, panter en bergschreeuwer.

2. De poema kan niet brullen. In plaats daarvan maakt het tjilpende of gierende geluiden wanneer het moet vocaliseren. En natuurlijk heeft het een stevig spinnen.

3. Cougars zijn hinderlaagroofdieren, die zich vaak verstoppen totdat de prooi binnen handbereik is en een krachtige sprong maken. Deze strategie heeft ertoe bijgedragen dat het springvermogen van de soort buitengewoon is geworden. De katten kunnen 15 voet hoog springen in een enkele sprong en ze kunnen 40 voet afstand vrijmaken, vooral als ze vanuit een uitkijkpunt boven hun prooi naar beneden springen.

4. Terwijl dieren zoals herten een hoofdbestanddeel zijn voor poema's, vangen ze, wanneer voedsel schaars is, alles wat eetbaar is, inclusief insecten.

5. Cougar-populaties zijn meestal stabiel, maar er is één ondersoort die ernstig wordt bedreigd. De panter uit Florida heeft nog maar ongeveer 100 individuen over.

Cougars hebben meestal nesten van twee tot vier welpen die bij hun moeder blijven tot ze ongeveer 1, 5-2 jaar oud zijn. (Foto: Mark Elbroch / Panthera)

Jaguars

Jaguars komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Ze zwierven ooit door delen van Noord-Amerika zo ver noordelijk als de Grand Canyon. (Foto: Luke Hunter / Panthera)

1. Jaguars hebben unieke markeringen in vergelijking met andere katten en ze hebben vlekken binnen vlekken. Eigenlijk worden ze geen "vlekken" genoemd, maar eerder "rozetten" omdat elke markering op een roos lijkt, met een buitenste donkere markering en een lichtere vlek binnen die donkere markering.

2. Jaguars waren vroeger te vinden in heel Zuid-Amerika, Midden-Amerika en tot in Noord-Amerika als de Grand Canyon. Hun aantal is echter gedecimeerd door verlies van leefgebied en jacht. Er zijn nu minder dan 15.000 jaguars in het wild en ze worden beschouwd als een bedreigde diersoort.

3. Katten staan ​​bekend om hun afkeer van water, maar de jaguar zet dat stereotype op zijn kop. Deze grote kat houdt van water en zwemt, speelt, jaagt en zelfs vissen in rivieren en beken. Er zijn historische verslagen dat jaguars hun staarten in beekjes doopten om vissen te lokken!

4. Jaguars hebben de sterkste kaken van alle kattensoorten en kunnen met 2000 pond kracht bijten. Dit is genoeg om schildpadden te doorboren en gemakkelijk door botten te knarsen. Hun beet is tweemaal zo sterk als de leeuw; in feite staat de jaguar op de tweede plaats na de hyena voor de sterkste beet van alle zoogdieren.

5. De naam van deze grote kat is afgeleid van het Indiaanse woord yaguar, wat betekent "hij die met één sprong doodt", verwijzend naar de ongelooflijke jachtkracht en kracht van het dier.

Cameravallen helpen onderzoekers deze ongrijpbare dieren te bestuderen. (Foto: Panthera)

Luipaarden

Luipaarden jagen meestal op de grond, maar ze zijn thuis in de bomen. (Foto: Laila Bahaa El Din / Panthera)

1. Luipaarden zijn te vinden in heel Afrika en Azië en zijn aangepast om te gedijen in diverse omgevingen, van dichte oerwouden tot met gras begroeide savannes tot woestijnen.

2. Vrouwtjes kunnen op elk moment van het jaar bevallen. De welpen - meestal een nest van twee - blijven twee jaar bij de moeder terwijl ze leren jagen.

3. Hoewel luipaarden de kleinste van de grote kattensoorten zijn, zijn ze de pond-voor-pond de sterkste. Door hun gedrongen, krachtige bouw kunnen ze grote prooien de bomen in slepen om ze weg te houden van aaseters.

4. Luipaarden zijn opportunistisch en eten de meeste dingen die dichtbij genoeg zijn om te vangen, waaronder wilde varkens, slangen, apen en zelfs stekelvarkens.

5. Er zijn negen ondersoorten van luipaarden, die allemaal bijna bedreigd, bedreigd of ernstig bedreigd zijn. De Javaanse luipaard heeft nog maar naar schatting 250 exemplaren over en de Amoerpanter heeft misschien nog maar 20 exemplaren in het wild.

Luipaardvlekken helpen hen op te gaan in het gevlekte licht van hun jungleomgeving. (Foto: Christian Sperka / Panthera)

Leeuwen

Mannetjesleeuwen nemen niet vaak deel aan jachten, maar ze verdienen hun voedsel door de belangrijkste beschermers van de trots te zijn. (Foto: Neil Midlane / Panthera)

1. Leeuwen zijn de enige sociale soort van de kattenfamilie. Leden van een leeuwentrots zijn meestal erg aanhankelijk met elkaar, met veel knuffelen en wederzijdse verzorging waarin ze rusten. De trots werkt ook als een team om prooien neer te halen, die wordt gedeeld met de hele groep.

2. Zolang er voldoende voedsel is, zullen vrouwelijke leeuwen blijven bij de trots waarin ze haar hele leven is geboren. Mannetjes vertrekken echter meestal zodra ze volwassen zijn, verdreven door de dominante man of mannetjes. Deze vrijgezellen vormen soms kleine coalities van twee of drie en zoeken een andere trots om over te nemen.

3. Een leeuw kan brullen tot op 5 mijl afstand.

4. Als leeuwen en tijgers op elkaar lijken, komt dat omdat ze dat zijn. In feite lijken hun lichamen zo op elkaar dat als je hun jassen zou vermommen, alleen experts zouden kunnen zien welke de leeuw was en welke de tijger.

5. Leeuwenpopulaties zijn sinds de jaren vijftig gehalveerd. Volgens Panthera: "Leeuwen zijn verdwenen uit meer dan 80 procent van hun historische verspreidingsgebied. Tegenwoordig schatten de meest recente onderzoeken dat er tegenwoordig minder dan 30.000 leeuwen in het wild leven in Afrika."

Vrouwtjes met een trots komen allemaal langs om voor welpen te zorgen, ongeacht wie de biologische moeder is. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

Sneeuwluipaarden

Sneeuwluipaarden leven in een extreme omgeving in de koude, kale bergen van Centraal- en Zuid-Azië. (Foto: Christian Sperka / Panthera)

1. Sneeuwluipaarden hebben kortere voorpoten dan achterpoten. De voorpoten (die ook grotere poten hebben dan de achterpoten) helpen de kat te balanceren en gemakkelijker te springen. Ondertussen helpen de langere, krachtige achterpoten de kat die indrukwekkende sprongen te maken, die wel 45 voet kunnen zijn! Deze kenmerken zijn noodzakelijk om over bergrichels en rotsachtig terrein te springen terwijl je een even behendige prooi achtervolgt.

2. Sneeuwluipaarden kunnen niet brullen. In plaats daarvan sissen, miauwen, kauwen en grommen.

3. Hoewel de sneeuwluipaard een middelgrote kat is, die tussen de 60 en 120 pond weegt, kan hij nog steeds driemaal zwaarder zijn dan hij zelf.

4. Sneeuwluipaarden kunnen in één nacht vele kilometers afleggen. De Snow Leopard Trust documenteerde een kat die in één nacht door 27 mijl open woestijn reisde. Deze zelfde kat heeft in vijf dagen meer dan 93 mijl gelopen. Hun vermogen om grote afstanden te overbruggen, helpt hen om zich te verplaatsen tussen gebieden waar prooien te vinden zijn, wat soms schaars is in hun koude berghabitat.

5. De sneeuwluipaard wordt bedreigd, met naar schatting slechts 3.500-7.000 exemplaren in het wild. Exacte aantallen vastleggen is moeilijk vanwege het ongrijpbare karakter van de soort. Maar onderzoekers weten dat de populatie laag is en afneemt. Stroperij, verlies van leefgebied, verlies van prooi door menselijke aantasting en vergeldingsacties zijn allemaal bedreigingen voor de soort.

Tijgers

Tijgers kunnen in bomen klimmen, maar ze zijn er niet erg goed in. Ze staan ​​op hun best met vier voet op de grond. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

1. De tijger is 's werelds grootste kattensoort. Mannetjes van de grootste ondersoort, de Siberische tijger, wegen tussen de 400-675 pond op een frame van 6-7, 5 voet lang!

2. Hoewel de tijger goed gecamoufleerd, onopvallend en krachtig is, is slechts ongeveer 1 op de 10 pogingen om prooien neer te halen succesvol. Om ervoor te zorgen dat ze het maximale uit elke moord halen, kan een tijger in één keer wel 35-90 pond vlees eten.

3. Tijgers zijn doorgaans eenlingen, maar er zijn meldingen dat tijgers in groepen reizen. In de meeste van deze gevallen komen de tijgers waarschijnlijk samen om te paren of zijn ze op de een of andere manier verwant, zoals oudere broers en zussen die nog bij hun moeder zijn. In ieder geval wordt een groep tijgers een "streak" of een "hinderlaag" genoemd.

4. Tijgers kunnen en spinnen. Maar het is niet het spinnen dat we gewend zijn. In tegenstelling tot onze gedomesticeerde kat, die kan spinnen terwijl hij in- en uitademt, kan de tijger alleen spinnen als hij uitademt. Sommige biologen hebben erop gewezen dat de fysieke eigenschappen waardoor tijgers kunnen brullen, hen niet de mogelijkheid geven om te spinnen, en hoewel er discussie is over de specificiteit van het feit of hun geluiden als spinnen "tellen", leunen studies naar de theorie dat ze kunnen inderdaad spinnen, gewoon anders.

5. Tijgerpopulaties zijn de afgelopen eeuw in een alarmerend tempo afgenomen. Terwijl er begin 1900 rond de 100.000 tijgers in hun verspreidingsgebied waren, zijn er vandaag minder dan 3.200 in het wild. Met stroperij voor hun jassen en andere lichaamsdelen die worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (tijgers hebben geen wetenschappelijk bewezen geneeskrachtige eigenschappen), verlies en fragmentatie van habitats en vergeldingsacties door dorpelingen onder de grootste bedreigingen, lopen tijgers een ernstig risico om uit te sterven. Alleen al in de afgelopen 80 jaar zijn drie ondersoorten van de tijger uitgestorven.

Jonge tijgers mogen wel 2, 5 jaar bij hun moeder blijven. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

Gerelateerd op de site:

  • 9 video's van grote katten die zich als huiskatten gedragen
  • Kijk: grote katten reageren op hun reflecties
  • Nog 15 bedreigde diersoorten op het menu

Verwante Artikelen