Wat is het verschil tussen zwarte neushoorns en witte neushoorns?

Het interessante van de zwarte neushoorn (linksboven) en de witte neushoorn (rechts) is dat hun namen niets te maken hebben met de kleur van hun huid. Technisch gezien zijn ze allebei staalgrijs.

Het meest opvallende verschil tussen de twee soorten is hun bovenlip. De zwarte neushoorn heeft een haaklip terwijl de witte neushoorn een vierkante lip heeft. Omdat zwarte neushoorns bladeren in plaats van grazen, helpt de gehaakte lip hen om te bladeren van bomen en struiken, zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF). Bovendien hebben witte neushoorns een langere schedel, een minder gedefinieerd voorhoofd en een duidelijkere schouderbult.

Meer over zwarte neushoorns

Bijna alle zwarte neushoorns komen voor in vier Afrikaanse provincies - Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Kenia. WWF meldt dat het aantal zwarte neushoorns tussen 1960 en 1995 met 98 procent is gedaald tot minder dan 2.500. Maar de soort heeft een dramatische comeback gemaakt, waardoor hun aantal vandaag toeneemt tot tussen 5.042 en 5.455. De zwarte neushoorn wordt echter nog steeds als ernstig bedreigd beschouwd.

Er zijn twee veel voorkomende theorieën over de naam van de zwarte neushoorn. Een daarvan is dat de 'snavel'-formatie van de bovenlip werd vertaald naar' zwart '. De andere is dat hij eenvoudigweg zwart werd genoemd om hem te onderscheiden van de witte neushoorn.

Meer over witte neushoorns

Witte neushoorns leven voornamelijk in Zuid-Afrika met enkele kleinere populaties in Botswana, Namibië, Swaziland en Zimbabwe. Er zijn twee ondersoorten van witte neushoorns, volgens de African Wildlife Foundation wordt de zuidelijke witte neushoorn beschouwd als een overweldigend succesverhaal over natuurbehoud. In de vroege jaren 1900 waren er tussen de 50 en 100 dieren in het wild. Tegenwoordig is deze ondersoort gestegen tot tussen 19.666 en 21.085, meldt Save the Rhino. De soort wordt als bijna bedreigd beschouwd.

De noordelijke witte neushoorn is een ander en ongelukkig verhaal. Er zijn nog maar twee vrouwtjes over, nadat de laatste man, Soedan, in maart 2018 stierf.

Witte neushoorns zijn, na de olifant, het op één na grootste landzoogdier. Volwassen mannetjes kunnen 8.000 pond wegen en 6 voet lang worden. De theorie is dat de naam van de witte neushoorn afkomstig is van het Afrikaanse woord "weit" dat breed betekent en verwijst naar de snuit van de witte neushoorn.

Verwante Artikelen